Versoepelingen per 26 juni 2021

Het kabinet heeft verregaande versoepelingen aangekondigd met ingang van zaterdag 26 juni 2021. Uitgangspunt van het kabinet is dat alles mag, wat op anderhalve meter kan.
Daarom zijn vanaf 26 juni alle deuren open, waarbij anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft. Alleen daar waar anderhalve meter afstand houden niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht. Of daar kunt u alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs.

Wel blijven overal de basisregels gelden, ook als u al gevaccineerd bent:

  • handen wassen;
  • niezen en hoesten in de elleboog;
  • anderhalve meter afstand houden;
  • thuisblijven en testen bij klachten.

Voor de detailhandel zijn met name de volgende twee punten relevant:

  • De mondkapjesplicht vervalt. In winkels hoeven vanaf 26 juni geen mondkapjes meer gedragen te worden. Dit onder de voorwaarde dat iedereen zich aan de basisregels houdt.
  • Het aantal klanten dat mag worden toegelaten, wordt gesteld op 1 per 5 m2 om zo de gewenste afstand te kunnen bewaren (dat is nu nog 1 op 10 m2).

De volgende stap in het openingsplan wordt, naar verwachting, niet eerder dan half augustus gezet. Wij houden u op de hoogte.

Klik hier voor het aangepaste Afsprakenkader Naleving en Handhaving Detailhandel per 26 juni 2021.
Het Afsprakenkader schrijft o.a. voor dat de basisregels t.a.v. hygiëne, desinfectie en gezondheid aan de buitenkant van de winkel hangen en binnen worden herhaald.

Klik hier voor de informatie op rijksoverheid.nl